GAZ AKIŞI OLMAYAN KUZEY AKIM 2 PROJESİ:ENERJİ İSTİSNASI

Gökçenur ATAMAN

GAZ AKIŞI OLMAYAN KUZEY 2 PROJESİ:ENERJİ İSTİSNASI

Batılı ülkeler, Rus ekonomisi ile bankacılık sistemlerini zor duruma sokmak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın çevresini cezalandırmak için birtakım yaptırımlar uygulamaya başladılar. Bütün bu uygulamalar Putin’in bugüne kadar karşılaştığı en zorlayıcı yaptırımlar olduğu da iddia ediliyor.

BP ve Apple gibi birçok Batılı firma, Rusya’daki faaliyetlerini azaltıyor ya da ülkeden tamamen çekiliyor.Ancak şimdilik, doğalgaz ve petrol gibi birçok sektörde ticaret devam edebiliyor. Batı ülkeleri, enerji sektörlerinde yaptırım uygulamaya çekimser yaklaşıyor, tüketici fiyatlarında ciddi artış yaşanmasından endişeleniyor. Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise yüzde 30’unu Rusya’dan karşılayor. Ancak Rusya’nın Ukrayna işgali devam ettiği müddetçe AB ve ABD’nin üzerindeki baskı artıyor.

Almanya, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanımasıyla Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin lisanslandırılması sürecini durdurmuştu. Henüz kullanıma geçmeyen Kuzey Akım 2 projesinin yani daha düz bir mantıkla ifade edersek gaz akışı olmayan bir projenin durudurulması AB ve ABD ülkelerinin sözde yaptırımlarını sorgular hale getirdi. Yaptırımlarında istikrarlı olacağını iddia eden Batı neden gaz akışı sağlanan Kuzey Akım 1’i değil de gaz akışı olmayan Kuzey Akım 2’yi durduruyor. İster istemez Batı’nın bu sözde yaptırım kararı tartışma konusu olurken Rusya yaptırımlara cevap olarak gazı keserse Avrupa’nın enerji alternatiflerinin neler olacağı? Batı ‘nın Rusya’ya enerji anlamında bağlı olması nedeniyle enerji politikasını nereye çevireceği ? ve elbette gazı nasıl temin edeceği soru işaretleri oluşturdu. Batı ‘nın yaptırımların ardından enerji konusunda çözüm arayışı başladı. Azerbaycan başta olmak üzere başka doğalgaz boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ilk akla gelen çözümler arasında yer alıyor.Onun ardından nükleer ve yenilenebilir enerji, hidroelektrik santraller ve kömür geliyor.Nükleer enerji seçeneği Almanya, İngiltere, Belçika ve Fransa’da her geçen gün düşerken kömür santrallerinin çoğu iklim hedefleri konusundaki baskı nedeniyle kapatılmıştı.

LNG ÖNEM KAZANDI

Yaptırımlar Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışı sağlanan Kuzey Akım 1 ‘i olduğu gibi Yamal-Europe, TürkAkım gibi boru hatlarını da etkileyebilir. Bir yandan doğalgaz teminatının durabileceğini düşünen enerji şirketleri, işgalin başladığı gün Rusya’dan siparişlerini artırdı.

Ukrayna gerilimini düşürmek için diplomasiye ağırlık veren başkentler arasında Ankara da öne çıkıyor. Erdoğan, daha önce Rus lider Putin’e söylediği “arabuluculuk” teklifini bugünlerde daha yüksek sesle dile getiriyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile geniş iş birlikleri olan Türkiye’nin bu iki ülkenin çatışması ihtimalinden duyduğu rahatsızlık ortada. Türkiye, bir çatışma sebebiyle savunma sanayisinden enerji ve turizme uzanan alanlarda milli çıkarlarının zedelenmesini arzu etmiyor. Kaldı ki, NATO’nun önemli üyelerinden birisi olarak Türkiye istese de bu krizin dışında kalamaz

Leave a Reply