Tüzük

Genç Uluslararası İlişkiler Kurulu Derneği Tüzüğü

 

 

Derneğin Adı ve Merkezi

Madde 1

  1. Derneğin adı “Genç Uluslararası İlişkiler Kurulu Derneği” dir. Derneğin şubesi yoktur. Kısaltılmış adı ise “GENÇ-UİK” dir

1.2 Derneğin çalışma yılı takvim yılı’dır.

1.3Maslak Mahallesi, Taşyoncası Sokak, No: 1V ve No:1Y Sarıyer-İSTANBUL  – Bina Kodu : 34481742

Derneğin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Madde 2

  1. GENÇ-UİK, insan hakları evrensel ilkelerine, düşünce, inanç ve girişim özgürlüklerine, laik hukuk devletine, katılımcı demokrasi anlayışına sahip geleceğin iş insanlarını yetiştirmek, onları iş dünyasına hazırlamak, bugünün iş insanlarının sahip olduğu değerleri ve tecrübeleri geleceğin iş insanlarına aktarmayı amaçlar.

2.2GENÇ-UİK, Atatürk’ün öngördüğü hedef ve ilkeler doğrultusunda, Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyini yakalama ve aşma anlayışı içinde, kadın-erkek eşitliğini siyaset, ekonomi ve eğitim açısından gözeten iş insanlarının toplumun öncü ve girişimci bir grubu olduğu inancıyla, yukarıda sunulan ana gayenin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar gerçekleştirir.

2.3 GENÇ-UİK, girişimcilerin evrensel iş ahlakı ilkelerine uygun faaliyet göstermesi yönünde çaba sarf eder; yenilikçilik kapasitesinin ve kalitesinin sürekli artırılması yoluyla yükseltilmesini esas alır.

2.4 Ulusal ve uluslararası iş sektörlerinde faaliyetlerde bulunan ve çalışmalar yürütenler ile gençleri bir araya getirmek, bu kişilerin gençlerle entegrasyonunu sağlayarak gençlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlar; gerek ulusal gerekse de uluslararası iş dünyasına girmek isteyen gençler ile iş insanlarını bir araya getirerek, gençler ile iş insanları arasındaki ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur.

2.5 Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik ve ticari ilişkilerini izler; uluslararası işbirliği ağlarının kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur; GENÇ-UİK gibi faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla birlikte faaliyetler yürütür.

2.6 Ulusal ve uluslararası entegrasyonu ve etkileşimi, bölgesel ve yerel anlamda gençler ile iş insanlarının birlikteliğini artırmak için araştırma yapar, görüş oluşturur, projeler geliştirir ve bu kapsamda etkinlikler düzenler.

2.7 GENÇ-UİK, Türk iş dünyası adına, bu çerçevede oluşan görüş ve önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), hükümete, diğer devletlere, uluslararası kuruluşlara ve kamuoyuna doğrudan ya da dolaylı olarak basın ve diğer araçlar aracılığı ile ileterek, yukarıdaki amaçlar doğrultusunda düşünce ve hareket birliği oluşturmayı hedefler.

2.8 GENÇ-UİK, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili girişimlere katkıda bulunur ve yatırım olanaklarının yurt dışında tanıtımına yönelik etkinlikler yapar.

2.9 GENÇ-UİK, Türkiye, yabancı ülkeler veya uluslararası toplulukların dış ekonomik ilişkileri ile ilgili bilgi ve istatistikî verileri toplar, komiteleri aracılığıyla topladığı verilere ilişkin raporlar hazırlar ve iş insanlarının raporlardan faydalanmasına olanak sağlar.

2.10 GENÇ-UİK, gençler ile iş insanlarının entegrasyonun sağlanması hususunda, sektörel bazda seminer, kongre, sempozyum, konferans, panel vb. organizasyonları yapar; ücretli ve ücretsiz kurslar düzenler. GENÇ-UİK, sektörel bazda hazırladığı raporlar ve yaptığı diğer araştırmalar ile birlikte kitap, dergi, rapor, broşür yayınlar; gazetelerde görüş yayınlar; radyo ve televizyon programları yapar.

2.11 GENÇ-UİK, derneğe gelir sağlamak amacıyla mevzuatta izin verilen diğer her türlü faaliyetlerde bulunur.

 

Derneğe Üye Olma

Madde 3

  1. Dernek asıl üyeler ve onursal üyelerden oluşur. Derneğin üyeleri gerçek ve tüzel kişiler olabilirler.

3.1. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile ,farklı disiplinlerden ön lisans öğrencileri , mesleğinde başarılı, akademisyen, bürokrat, ,iş insanı ve Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen fiil ehliyetine sahip ve dernek tüzüğünde yer alan amaçları benimsediğini ve üyelik aidatını yükümlendiğini yazılı olarak dernek yönetimine bildirmiş herkes, 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanununda belirtilen sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmak koşulu ile derneğe üye olabilir.

Dernek Yönetim Kurulu, üyelik için yapılacak yazılı müracaatları başvuruyu takip eden en çok otuz gün içinde Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirip, üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayarak sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.

Yönetim kurulu, bu madde uyarınca, yapılan müracaatları en geç 30 gün içinde karara bağlamak zorundadır

 

Onursal Üyeler

Madde 4

  1. Doğrudan ilgili alanlarda çalışmasalar bile, yürüttükleri faaliyetlerle alana katkıda bulunan kişiler Yönetim Kurulunun kararıyla Genç Uluslararası İlişkiler Kurulu Derneği ‘ne onursal üyeliğine kabul edilebilirler.

 

Üyeliğin sona erme sebepleri

Madde 5

  1. Üyeliğin sona erme sebepleri şunlardır:
  2. a) Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller .
  3. b) Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
  4. c) Yazılı itirazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek ,

d)Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak ,

  1. e) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak ,

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.

Dernekten çıkan ve  çıkarılanlar , üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.

5.1. Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.

5.2. Dernek üyeliğinden ayrılmak isteyenler, Yönetim Kuruluna yapacakları yazılı bildirim ile Genç Uluslararası İlişkiler derneği üyeliğinden ayrılmış olurlar. Dernek yönetim kurulu istifa yazısını almaktan kaçınırsa noter aracılığı ile istifa dilekçesinin yönetim kuruluna ulaştırılmasının sağlanması gerekir. Dernekten ayrılmayı önleyecek veya zorlaştıracak tüzük, sözleşme ve şartlar koymaktan kaçınılmalıdır.Düzenli olarak ödenmiş aidatların iadesi söz konusu değildir.